
למה חוגגים בר מצווה דווקא בגיל 13 ומה החשיבות?

גיל 13 הינו גיל מאוד משמעותי על פי היהדות. כאשר הנער מגיע לגיל 13 הוא נעשה אחראי למעשיו והוא מחויב לקיים את כל מצוות התורה. אם עד גיל 13 הוא מקיים את המצוות בגלל מצוות חינוך, הרי שמעת הגיעו לגיל 13 הוא הופך להיות כמו כל מבוגר האחראי בעצמו למעשיו. ביום זה נוהגים לחגוג ולציין את המאורע הגדול.
גיל 13 הינו גיל מאוד משמעותי ומהותי מבחינת היהדות. בגיל זה עובר הנער מחיי הילדות לחיי הבגרות והוא למעשה הופך להיות ממש כמו כל מבוגר אשר אחראי למעשיו. הוא גם נעשה מחויב בקיום כל המצוות, הוא יצום את כל הצומות במלואן ולמעשה הוא יהיה אחראי בעצמו לקיים את כל המצוות מבלי שהוריו יצטרכו לחייב אותו בכך או לנתב אותו ואת דרכיו.
ביום זה המשפחה מתכנסת ובוחרת אולם טוב מבין אולמות לבר מצווה, החברים והמשפחה חוגגים לבר המצווה ושמחים בשמחתו. אבל איפה באמת הכל התחיל?
בן שלוש עשרה למצוות
במשנה מסכת אבות ה' כ"ה נאמר – "בן שלוש עשרה למצוות". ההלכה אכן קובעת כי בגיל 13 הופך כל ילד לבר – מצוה. פירוש המילה בר בארמית זה בן. בן המצווה נחשב למבוגר בכל מה שקשור לקיום מצוות והוא גם נחשב כמבוגר לכל דבר מבחינת עלייה לתורה או השתתפות במניין כמו גם לעניין זימון בברכת המזון וכדומה. ברור כי בר המצווה נעשה חייב במצוות גם אם הטקס לא ייערך באולם אירועים וגם אם הוא כלל לא צוין בכל אופן שהוא. עצם העובדה כי מלאו לנער שלוש עשרה שנים, מכניס אותו למעמד של בוגר המחויב בכל מצוות התורה.
למה חוגגים את האירוע?
נאמר כי "גדול המצווה ועושה ממי שאינו מצווה ועושה" – אדם המצווה בציווי והוא אף מקיים את הציווי נחשב עבורו הדבר הרבה יותר מאשר כשמקיימים מצווה מבלי שיהיו מצווים לקיים אותה. כאשר הנער מגיע לגיל מצוות הוא כבר בדרך כלל מקיים את כל המצוות והוא מתורגל בכולם. ההבדל הוא שהוא נעשה מחויב לקיים את המצוות כמו כל אדם מבוגר. ביום זה ראוי לחגוג עם הנער, לשמוח עמו, לאחל לו את מיטב הברכות והאיחולים ואף להעניק לו מתנות בר מצווה שונות. בדרך כלל המתנות יהיו ספרי וקודש אשר מהם יוכל ללמוד ולהרחיב את אופקיו ואת הידע בעולם היהדות. יש כאלה הבוחרים להעניק סמלים דתיים אחרים כמו גביע כסף או קופסא לאתרוג וכדומה.
בדרך כלל נוהגים לחגוג את מסיבת בר המצווה באולם אירועים מכובד. שמחים ומשמחים את החתן.