איך להתכונן לגיל מצווה
הכרת המסורת היהודית וחשיבה משותפת על האירוע שברצונכם לחגוג, הם אבני הדרך להערכות לקראת בר המצווה המשפחתית המתקרבת.
גיל 13 הוא סימן דרך מיוחד ביהדות ולאורך הדורות נהגו לציין את התאריך הזה בחגיגה משפחתית ובעלייה לתורה. כשנער יהודי מגיע לגיל 13, הוא למעשה מקבל עליו עול מצוות ומתחיל לשאת באחריות למעשיו. זו הסיבה שאביו יברך "ברוך שפטרני מעונשו של זה" וינחיל לו את ערכי המסורת ובראשם הנחת תפילין ועלייה לתורה.
אז איך נערכים לגיל מצוות?
השלב הראשון הוא לחשוב כיצד ברצונכם לציין את האירוע. יש משפחות הבוחרות לחגוג ביחד עם בני המשפחה המורחבת ועם חברים ושכנים באולם אירועים. אם זה הרעיון שעליו חשבתם, כדאי להתחיל לחפש אולמות אירועים לבר מצווה, ובמיוחד אולם עבור בר מצווה במרכז אם זהו האזור בו אתם מתגוררים. איך בוחרים אולמות לבר מצווה? הדרך הטובה ביותר היא דרך המלצות של מכרים אשר חגגו בעצמם והיו מרוצים. אפשרות נוספת היא להתרשם מאתרי אינטרנט של אולמות ולקבוע זמן בו תלכו לראות את המקום במו עיניכם.
משפחות אחרות מעדיפות לחגוג את התאריך המיוחד בעלייה לתורה באחד מבתי הכנסת. אם אתם משפחה אשר נוהגת להתפלל באופן קבוע ויש לכם בית כנסת מועדף, זאת תהיה החלטה טובה לערוך שם את העלייה לתורה ואפשר לשקול גם להזמין את המשתתפים לכיבוד קצר לאחר מכן. אם אין לכם בית כנסת מסוים, תוכלו לבחור בכל בית כנסת בעיר בה אתם גרים ויש משפחות אשר בוחרות לקיים את העלייה לתורה במקום מרכזי כמו בית הכנסת הגדול בירושלים או הכותל המערבי.
אפשר לשלב גם בין עלייה לתורה בבית כנסת לאירוע ביום אחר, ולהחליט את מי אתם רוצים להזמין לכל אחד מן המקומות. לאחר שבחרתם את הקונספט לאירוע, מגיע השלב השני וזה להכין את הנער לקראת הכניסה לעולם המבוגרים.
כדי שהנער יוכל לעלות לתורה, כדאי לשלוח אותו לאדם שילמד אותו את הטעמים וכיצד לקרוא את הפרשה ויש לקחת בחשבון שלימוד כזה אורך מספר חודשים.
בנוסף, האב צריך ללמד את בנו איך מניחים תפילין וניתן לשלב בחוויה גם ביקור אצל סופר סת"ם כדי לראות כיצד כותבים את הפרשיות על הקלף ולחוות מעט מן האותנטיות והמסורת העתיקה שעוברת מדור לדור.